Werkgelegenheid in de Horeca blijft stijgen

Werkgelegenheid in de Horeca blijft stijgen

Het aantal banen in de horeca blijft stijgen door de gunstige economie. Mensen hebben meer te besteden en dit leidt onder andere tot een grotere stroom toeristen en dat mensen vaker buiten de deur gaan eten. Hotels, restaurants en cateringbedrijven in Nederland profiteren hier volop van! Al een aantal jaar zijn er steeds meer horecavacatures en daalt het aantal WW-uitkeringen. Dit bleek onlangs weer uit cijfers van het UWV en de instantie verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog steeds zal toenemen. 

Vacaturegroei sinds 2014

Het aantal banen in deze sector stijgt al sinds 2014 en de verwachting is dat de werkgelegenheid dit jaar en volgend jaar nog eens toeneemt met 4% voor werknemers en 2% voor zelfstandigen. Vooral voor (gespecialiseerde) koks, fastservice medewerkers en bedieningsmedewerkers zijn er goede kansen op werk. Vanzelfsprekend is er de meeste kans op werk in de toeristische regio´s in het hoogseizoen. Het aantal vacatures in de horeca schommelde dit afgelopen jaar rond de 83.000 vacatures, dat zijn er maar liefst 48% meer dan in 2013.

Flexibele contracten en personeelsverloop in de Horeca

Het personeelsverloop is hoog in deze sector en er wordt veel gewerkt met tijdelijke contracten. Dit is ook één van de redenen dat het aantal vacatures zo hoog ligt in de Horeca. Het aantrekken van goed gekwalificeerd personeel en dit personeel vervolgens te behouden en binden is een knelpunt van deze sector. Het aantal medewerkers met een flexibel contract ligt hoger dan het aantal medewerkers met een vaste aanstelling. Daarnaast werken veel horecamedewerkers parttime, dat wil zeggen minder dan 12 uur per week. De horeca is bij uitstek geschikt als je op zoek bent naar een leuke bijbaan, vier op de tien medewerkers in de Horeca is dan ook scholier of student.

Meer weten over payrollen in de horeca? Lees meer

Ik wil meer weten over

Bedrijfsnaam
Contactpersoon
E-mail adres
Telefoon
Opmerking/vraag

Offerte aanvragen

Bedrijfsnaam
Contactpersoon
E-mail adres
Telefoon
Opmerking/vraag

FlexVisie is NEN-4400-1, SNA (Stichting Normering Arbeid) en VCU gecertificeerd en staat hiermee garant voor kwaliteit, accuratesse, specialisme en tevredenheid van onze gewaardeerde relaties.